AktualnościOświadczenie SKJB „Dzieci Białegostoku”

Oświadczenie SKJB „Dzieci Białegostoku”

Oświadczamy, iż w związku z fałszywymi, szykanującymi kibiców Jagiellonii Białystok informacjami, które w dniu meczu towarzyskiego Litwa – Polska w Kownie podała do informacji publicznej rzecznik prasowy PZPN Agnieszka Olejkowska, żądamy sprostowania i przeprosin. Nie zgadzamy się na bezpodstawne obrażanie kibiców z Białegostoku i łączenie ich z wydarzeniami, jakie miały miejsce przed spotkaniem z reprezentacją Litwy.

Z przykrością i zdziwieniem dowiedzieliśmy się, iż w serwisach internetowych pojawiły się artykuły cytujące słowa rzecznik PZPN – Agnieszki Olejkowskiej. Słowa te miały następujące brzmienie: „Podobno biła się Jagiellonia z Cracovią, ale nie wiadomo, kto na kogo napadł” (źródło: Sport.pl – serwis sportowy portalu Gazeta.pl). Te słowa wywołały ogromne oburzenie wśród kibiców zarówno znajdujących się wówczas w Kownie, jak i tych pozostałych w Białymstoku. Wkrótce, jako organizacja zrzeszająca kibiców Jagiellonii, podjęliśmy odpowiednie kroki, aby dowiedzieć się czy w tych słowach kryje się choć szczypta prawdy. Okazało się jednak, że są to informacje wyssane z palca i choć takie wydarzenie faktycznie miało miejsce, to nie brali w nim udziału kibice Jagiellonii Białystok oraz Cracovii. Zupełnie nie rozumiemy, w jaki sposób i na jakich podstawach rzecznik PZPN, Agnieszka Olejkowska uznała informację za rzetelną i podała do publicznej wiadomości. Tym samym sprawiła, iż w artykułach opisujących zajścia w Kownie, zostali wyróżnieni wyłącznie fani klubów z Krakowa i Białegostoku, skupiając uwagę oraz nawiązując ze wszystkimi wydarzeniami mającymi tam miejsce, w tym także ze zdarzeniem, do którego odniosła się rzecznik PZPN – jakoby kibice Jagiellonii starli się z fanami Cracovii, przy czym ci pierwsi dotkliwie „skopali do nieprzytomności leżącego na betonie kibola Cracovii” (źródło cytatu: Sport.pl).

Ponadto jesteśmy zaskoczeni faktem, iż takie słowa wypłynęły z ust rzecznika prasowego Polskiego Związku Piłki Nożnej. Praca na tym stanowisku, polegająca przede wszystkim na kontaktach z mediami, to praca odpowiedzialna, wymagająca przemyślenia i umiejętności oceny informacji prawdziwych, nadających się do podania społeczeństwu. Takie wiadomości muszą być całkowicie pewne i zgodne z prawdą. W tym przypadku żadne z tych pojęć nie zostało zrealizowane, gdyż starcie kibiców Jagiellonii z Cracovią nie miało w Kownie miejsca, a przypisanie głównych ról w wydarzeniu  tymże grupom fanów to wytwór czyjejś wyobraźni bądź owoc braku sympatii dla kibiców ze stolicy Podlasia. Jednak w tej sytuacji obowiązkiem rzecznika prasowego było potwierdzenie tych wiadomości, bądź w przypadku braku pewności czy są one zgodne z prawdą – niepodawanie ich do publicznej informacji. Słowa Agnieszki Olejkowskiej, skierowane do przedstawicieli mediów ogólnopolskich, spowodowały bezpodstawne obrażenie i postawienie w złym świetle kibiców Jagiellonii Białystok.

Żądamy zatem od rzecznika prasowego Polskiego Związku Piłki Nożnej Agnieszki Olejkowskiej sprostowania tych informacji oraz przeprosin, zarówno na stronie organizacji, jak i w serwisach internetowych, które zamieściły w swych artykułach nieprawdziwe informacje podane przez rzecznik do wiadomości publicznej. Uprzejmie informujemy, iż w przypadku zbagatelizowania oświadczenia naszym kolejnym krokiem będzie wystąpienie na ścieżkę prawną.

Nie pozwolimy na bezpodstawne szykanowanie kibiców Jagiellonii Białystok i istnienie przeświadczenia, iż nawet rzecznik prasowy nie musi działać zgodnie ze swym obowiązkiem skoro ma do czynienia ze zwykłymi ludźmi, fanami piłki nożnej, którzy pokonali setki kilometrów w celu wsparcia drużyny reprezentacji. Jako Stowarzyszenie Kibiców Jagiellonii Białystok działamy zgodnie z naszymi powinnościami i oświadczamy, że nie pozwolimy na takie zachowanie wobec nas i tym samym wymagamy podjęcia odpowiednich kroków przez Polski Związek Piłki Nożnej.

Z wyrazami szacunku,
Stowarzyszenie Kibiców Jagiellonii Białystok „Dzieci Białegostoku”

Jagiellonia Białystok S.S.A.

b Poniedziałek - piątek 08:00 - 16:00